Friday, June 3, 2011

Lagenda Alam Melayu - Mahsuri & Puteri Bunian oleh Abu UbaidahRingkasan cerita


Mahsuri
 Mahsuri adalah seorang gadis yang amat cantik daripada Thailand dan berada di Langkawi. Ibu bapanya dapat beberapa manfaat sebelum dia dilahir sebagai bapanya telah bertemu dengan sebuah gua yang ada sarang burung (Birds Nest). Juga, semua sayur-sayuran yang ditanam oleh ibunya dapat dijual dengan amat cepat. Apabila Mahsuri dewasa, kepala kampung jatuh cinta kepadanya dan berbincang dengan isterinya tentang mendapat dua isteri. Isteri kepala kampung itu rasa marah dengannya dan membuat anaknya berkahwin dengan Mahsuri supaya suaminya tidak boleh berkahwin dengan Mahsuri . Anak Kepala kampung itu cinta Mahsuri dengan banyak dan sebelum dia disampai ke Phuket untuk sebuah misi dengan perintah bapanya, Mahsuri hamil dengan anaknya. Apabila suami Mahsuri luar negara, Ibu suaminya membuat sebuah rumor tentang Mahsuri. Dia bohong kepada kepala kampung tentang nampak Mahsuri berzina dengan seorang pendongeng. Mahsuri dieksekusi tetapi dia sumpah kampung itu untuk dapat nasib buruk untuk 7 generasi.
Puteri Bunian
Puteri Bunian adalah seorang puteri daripada dunia bunian yang jatuh cinta kepada seorang biasa dalam dunia kita. Dia adalah sebuah "Orang Bunian" atau "Elf" dalam bahasa inggeris. Orang bunian dapat hidup lebih daripada orang biasa dan Puteri Bunian ini membawa orang yang dia cinta dalam dunia bunian dan dia tidak dibenar keluar dari dunia itu. 
Apakah pengajaran-pengajaran yang ingin disampaikan? Berikan dua pengajaran yang kamu perolehi.


Untuk Mahsuri, Saya belajar kita mesti mebuat keputusan yang benar dan jikalau kita tidak tahu kebenaran, kita tidak boleh buat apa-apa juga. Saya juga belajar kecemburuan seorang boleh mengakibatkan kepada kematian orang lain, jadi, kita mesti mengawalkan emosi kita dengan baik.


Untuk Puteri Bunian, Saya rasa pengajaran yang boleh didapati ialah untuk buat apa yang kita boleh buat sahaja dan tidak pergi ke tepi untuk dapat sesuatu. Juga, Kita mesti berfikir tentang emosi orang lain apabila kita hendak mereka untuk menolong kita. 


Bahan rujukan 
Untuk Puteri Bunian
- http://www.pekanrabu.biz/t1697p350-berita-dunia-hiburan-10
- Bapa saya, Encik Eliase
- Rakan saya, Endang Mas Sari
- Saudara Marah saya, Puan Sapiya
- http://www.youtube.com/watch?v=YEwha-4nP-g
- http://ms.wikipedia.org/wiki/Orang_Bunian
- Fatin 
Untuk Mahsuri
-http://books.google.com/books?id=09FgUMSg6b0C&pg=PA122&dq=mahsuri&hl=en&ei=3vXmTbPuCorqvQP5_sjwDQ&sa=X&oi=book_result&ct=book-preview-link&resnum=6&ved=0CEQQuwUwBQ#v=onepage&q=mahsuri&f=false
- The Legends of Langkawi (Buku)
-http://en.wikipedia.org/wiki/Mahsuri
-http://ms.wikipedia.org/wiki/Mahsuri
- Muhd Hakeem

No comments:

Post a Comment